ARTICOLE

Galeria de artă „Natură şi fantezie“ inaugurată la Mediaş | Sibiu 100%, 2013


Artistul plastic Emil Mureşan a inaugurat astăzi la Mediaș, o galerie de artă cu titlul „Natură şi fantezie“. Aceasta a fost inaugurată printr-o expoziţie personală a artistului şi va intra în circuitul cultural şi turistic în directa subordine a Muzeului municipal Mediaş.

La eveniment au luat parte zeci de personae de toate vârstele, care au admirat diversele teme pe care artisul mediesean le-a pregatit special pentru ei.

Citește articolul întreg aici.

Emil Mureșan, sărbătorit la Muzeul Municipal Mediaș | Mediaș Info, 2010


Singurul mediesean care a intrat în Cartea Recordurilor cu tablourile sale realizate din pânza de paianjen, Emil Muresan, cetatean de onoare al municipiului de pe Târnava Mare, a fost sarbatorit vineri seara la Muzeul Municipal Medias.

Asa cum au remarcat si organizatorii (reprezentantii directiei de specialitate din cadrul Primariei Medias) sala în care a avut loc tripla omagiere (împlinirea a 80 de ani de viata, 60 de ani de cariera artistica si 55 de ani de casnicie) s-a dovedit neîncapatoare „ceea ce dovedeste popularitatea de care se bucura concitadinul nostru, deopotriva pictor si sculptor.

În plus se pare ca acesta detine secretul tineretii vesnice, având în vedere ca, de ani de zile are acelasi cap de efigie romana”, a spus în discursul sau fostul profesor de limba româna si parlamentar, Mircea Vâlcu.

Citește articolul întreg aici.

Maestrul care face artă din pânza de paianjen | Mesagerul de Cluj, 2011


Poveste de viaţă: de la antrenamente cu Ion Moina şi medalii de aur la atletism la picturi unice în lume, din pânză de păianjen, scrie Mesagerul de Cluj.Ceea ce pentru unii este o simplă mizerie de care încearcă să scape, pentru un artist medieşan este materie primă pentru opere de artă inedite.

Este vorba de maestrul Emil Mureşan şi pânzele de păianjen din care-şi ţese creaţiile. În spatele lor se ascunde un om sprinten, în ciuda faptului că are venerabila vârstă de 81 de ani, cu o poveste de viaţă demnă de un roman. A fost sportiv, cofetar şi decorator, dar arta l-a pasionat mereu, l-a ghidat şi i-a adus satisfacţie sufletească.

Citește articolul întreg aici.

"Omul paianjen" din Mediaş | Formula AS, 2015


În Mediaş, pe Emil Mureşan, cei mai mulţi îl cunosc drept "omul păianjen". Şi asta, nu datorită cine ştie căror abilităţi fizice sau sportive. Ar fi şi greu, la venerabila vârstă de 85 de ani. Celebritatea lui se datorează tablourilor realizate din pânză de păianjen, unicate pe plan mondial, chiar dacă nici un for de specialitate nu i-a acordat o recunoaştere oficială în acest sens

Sunt aproape 20 de ani de când Emil Mureşan aduce pânze de păianjen şi le aşază migălos pe pânză, în cele mai diverse închipuiri, transformând o efeme­ritate în opere de artă.

Citește articolul întreg aici.

"Ambițioșii" l-au cunoscut pe Emil Mureșan, cetățean de onoare al Mediașului | Bibliotheque Cafe Afrique, 2011


Mediaşul este oraşul în care s-a născut „Un monstru sacru”, aşa cum l-a numit jurnalistul Alexandru Pîntea în ziarul Monitorul de Cluj. Pentru că artistul plastic Emil Mureşan va participa în curând la „Cursurile de Mesagerie electronică şi Internet”, devenind astfel un „BuniNet”, am dorit să-l prezentăm şi „Ambiţioşilor”. 

După o scurtă discuţie şi vizionarea spectacolului de teatru „Iarăşi Caragiale”, brăilenii au vizitat Muzeul Asociaţiei „Mediaşul nostru”, unde sunt expuse multe dintre lucrările artistului plastic.

Citește articolul întreg aici.

Sibianul Emil Mureșan și-a sculptat chipul pe o piatră scoasă de la fiere | Mediaș Info, 2010


Emil Mureșan este celebru în Sibiu pentru operele sale inedite. De altfel, omul a intrat în Cartea Recordurilor pentru tablouri realizate din pânza de paianjen.

Citește articolul întreg aici.

Sculptorul Emil Mureșan și-a țesut drumul spre Guinness Book cu pânza de păianjen! | Elitele României, 2018


Emil Mureșan este primul care descoperă că pânza de păianjen poate fi transformată în artă. A lucrat mai bine de cinci ani la tablouri folosind pânza de păianjen, fără a arăta nimănui. Prima expoziție cu astfel de lucrări are loc în anul 2001, cu ocazia unui festival din Mediaș. Tablourile devin repede populare și artistul este invitat să expună la București. Originalitatea sa este recunoscută și de Cartea Recordurilor: cu ocazia împlinirii a 80 de ani, Primăria Mediaș îi conferă artistului titlul de „Cetățean de onoare”. În domeniul sculpturii a primit nenumărate distincții și medalii, semnificativă fiind medalia “Meritul Cultural” Clasa I pentru lucrarea “Hora”, primită în 1972 de la Consiliul de Stat.

Citește articolul întreg aici.

Emil Mureşan – „omul păianjen din Mediaş” | Cluj Web Story, 2015


În urmă cu ceva timp vă povesteam despre Melissa McCracken, o artistă mai puţin obişnuită, care pictează ceea ce aude. Acum a venit vremea să vă spun despre un artist din ţara noastră. Se numeşte Emil Mureşan şi este din Mediaş.

Spre deosebire de tânăra americană, nenea Muri, cum îi spun apropiaţii, are în spate o carieră de peste 60 de ani de activitate artistică.

Emil Mureşan a fost înzestrat cu o imaginaţiei ieşită din comun, iar lucrările sale sunt făcute din diverse materiale, unele de-a dreptul neobişnuite.

Citește întregul articol aici.

Mediașul, mai sărac artistic: Emil Mureșan, Maestrul pânzelor de păianjen, a încetat din viață | Sibiu 100%, 2018


Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști medieșeni a încetat din viață. Emil Mureșan, maestrul pânzelor de păianjen, a decedat sâmbătă, 24 noiembrie, la vârsta de 88 de ani. Nu mai puțin de 68 de ani i-a închinat artei, realizând lucrări memorabile, care i-au adus faima națională și internațională. De departe, tablourile din pânză de păianjen au făcut din Emil Mureșan un artist unic, care era vizitat în Mediaș de mii de turiști din țară și străinătate, dornici să admire tablourile atât de diferite față de ce admiraseră până atunci.

Citește întregul articol aici.

Emil Mureşan: Maestrul care face artă din pânza de păianjen | Medias News, 2011


Poveste de viaţă: de la antrenamente cu Ion Moina şi medalii de aur la atletism la picturi unice în lume, din pânză de păianjen Ceea ce pentru unii este o simplă mizerie de care încearcă să scape, pentru un artist medieşan este materie primă pentru opere de artă inedite. Este vorba de maestrul Emil Mureşan şi pânzele de păianjen din care-şi ţese creaţiile. În spatele lor se ascunde un om sprinten, în ciuda faptului că are venerabila vârstă de 81 de ani, cu o poveste de viaţă demnă de un roman. A fost sportiv, cofetar şi decorator, dar arta l-a pasionat mereu, l-a ghidat şi i-a adus satisfacţie sufletească.

De la prăjituri la atletism

Emil Mureşan a fost nevoit să muncească de la 15 ani, după ce tatăl lui a fost dus pe front. “Am fost patru fraţi, eu sunt singurul pasionat de artă dintre ei. Fratele meu mai mare era student la Timişoara, iar eu am început să lucrez cam de la 15-16 ani pentru că trebuia să-l întreţină cineva la şcoală”, povesteşte artistul. Tatăl lui, care înainte de a merge la război avusese o croitorie, lucra pentru un anume Figuli, îşi aminteşte Mureşan. În cofetăria acestuia şi-a făcut el ucenicia. „Era greu să faci atunci o meserie, pentru că toate prăvăliile aparţineau saşilor şi ei nu te prea angajau. Am lucrat trei ani ca ajutor, dar numai până în ’48, când a venit naţionalizarea şi i-a luat prăvălia”, povesteşte el. În paralel urma şi Şcoala de Arte şi Meserii din Mediaş şi tot atunci a început să facă atletism de performanţă.

Citește articolul întreg aici.

50 de ani de Artă Pentru Medieşeni cu Emil Mureşan | Amos News, 2005


În data de 10 mai, la ora 17.00, a avut loc la Casa Schuller din municipiul Mediaş (SB) vernisajul expoziţiei retrospective a artistului Emil Mureşan. Sub genericul ‘50 de ani de Artă Pentru Medieşeni’ , la Casa Schuller a avut loc vernisajul expoziţiei retrospective a artistului Emil Mureşan. Expoziţia va putea fi vizitată de cei interesaţi timp de o săptămână.

Prima lucrare a acestuia a fost expusă în anul 1954, de atunci au urmat peste 500 de lucrări de sculptură în piatră, lemn, caolină, ghips şi metal.

Emil Mureşan a mai realizat şi peste 200 de lucrări din pânză de păianjen, datorită cărora a câştigat în anul 2003 un binemeritat loc în Cartea Recordurilor. Multe din lucrările artistului se regăsesc în expoziţia de la Casa Schuller.

Unul face tablouri din pânze de păianjen...altul sculptează draci din lemn | Libertatea, 2009


Un bătrân de 80 de ani, din Mediaş, judeţul Sibiu, a reuşit să intre în Cartea Recordurilor cu tablourile sale făcute din... pânză de păianjen. Emil Mureşan spune că este destul de cumpătat cât să aibă bani să trăiască, dar criza i-a afectat bugetul alocat pasiunii sale.

“Pe lângă pânză de păianjen, mai am nevoie de cartoane şi de cleiuri speciale, de rame pentru tablouri şi de sticlă. Aşa că o parte din tablourile realizate caut să o valorific pe piaţă, la târgurile sau festivalurile organizate în zonă, cu o sută de lei bucata”, mărturiseşte Mureşan.

Citeste articolul întreg aici.

Mediaşul şi-a sărbătorit unul dintre marii artişti: Emil Mureşan | Tribuna, 2007


Trei sferturi din viaţă şi-a dedicat-o activităţii artistice pentru medieşeni, iar acum oraşul l-a cinstit cum se cuvine. Artistul plastic Emil Mureşan a prezentat la finele săptămânii trecute o expoziţie aniversară, pentru a marca împlinirea vârstei de 80 de ani şi 60 de ani de activitate pentru locuitorii urbei de pe Târnava Mare.

„Natură şi Fantezie - 6 decenii de creaţie în slujba Mediaşului”, eveniment însoţit de lansarea unui album aniversar, dedicat activităţii artistice, vieţii şi personalităţii lui Emil Mureşan au fost motive suficiente pentru ca Muzeul Municipal din oraş să fie arhiplin, mulţi medieşeni dorind să îi mulţumească maestrului Emil Mureşan prin simpla prezenţă, pentru cei 60 de ani de activitate. Evenimentul a fost marcat, în mod firesc, printr-o expoziţie de anvergură care a reunit o parte din cele mai reprezentative lucrări ale artistului, de la sculpturile de tinereţe şi terminând cu faimoasele tablouri din pânză de păianjen, lucrări care i-au adus faima şi notorietatea prezentă.

„Pentru mine este astăzi o triplă aniversare: aniversarea a 60 de ani de activitate artistică pentru medieşeni, 80 de ani de viaţă şi 55 de ani de căsătorie. Tot ceea ce prezint astăzi în expoziţia aniversară sunt lucrări realizate în ultimii 2 ani, lucrări din pânză de păianjen pe care le prezint în premieră, iar celelalte lucrări au fost pregătite special pentru această expoziţie, nefiind expuse public până astăzi”, a spus maestrul Emil Mureşan. Expoziţia de la Muzeul Municipal poate fi vizitată timp de o lună de zile.

Citește articolul întreg aici.

Emil Muresan – Maestru Emerit al panzei de paianjen | Ionut Anisca Blog, 2011


Cu ocazia aniversarii, in acest an, a peste 60 de ani de activitate artistica a maestrului mediesean Emil Muresan, postez mai jos a serie de fotografii dintr-un fotoreportaj realizat in aceasta vara cu bunavointa sa si cu ajutorul lui Mircea Hodarnau – cel ce a facut posibila intalnirea noastra. 

Tin sa aduc multumiri, pe aceasta cale, maestrului pentru receptivitatea si jovialitatea de care a dat dovada inca din primul minut al colaborarii noastre.

Citeste articolul întreg aici.

Maestrul Emil Muresan stie secretul "gravurilor" din panza de paianjen | Romania Libera, 2006


Are de cand se stie o pasiune puternica pentru orasul sau natal - Medias - si pentru creatia artistica de cele mai diverse genuri. S-a nascut in 1930 si a inceput sa "buchiseasca" secretele creatiei la Scoala de Arte si Meserii din Sibiu si, mai tarziu, la Scoala de Arta Decorativa si Design din Bucuresti. In 1968 a primit diploma de absolvire a Scolii Populare de Arta din Sibiu, iar de atunci lucrarile sale de sculptura au ajuns sa fie expuse in multe locuri publice din intreaga tara.

Cele mai dragi, dintre cele peste 250 de lucrari create, au fost instalate la Medias, iar dragostea sa pentru orasul sibian i-a adus maestrului Emil Muresan titlul de "Cetatean de onoare al municipiului", primit in septembrie 2005.

Citeste intreg interviul aici.

Panza de paianjen si calculii renali, la temelia prestigiului unui artist mediesean: Emil Muresan | Sibiu News, 2015


Un omagiu adus azi, pe pagina comunitatii Transilvania democrata unui artist novator, plin de inspiratie si mereu surprinzatoare idei - Emil Muresan din Medias. O viata cat o arta!!!

"Artistul plastic medieşean Emil Mureşan s-a născut în Mediaş la 5 noiembrie 1930. După absolvirea Şcolii Primare nr. 2 din localitate, urmează Şcoala de Arte şiMeserii pe care a absolvit-o în anul 1950, apoi a urmat Şcoala de Artă şi Design din Bucureşti, iar opt ani mai târziu, deci în 1968, Emil Mureşan este şi absolventul Şcolii Populare de Artă din Sibiu.

Ultimele trei şcoli, toate cu profil de artă, sunt o dovadă certă a dorinţei arzătoare a viitorului artist de a se specializa în diversele ramuri ale esteticului. De altfel, îmbrăţişează cu deosebit succes meseria de decorator în cadrul întreprinderilor comerciale medieşene.

Citește articolul întreg aici.